Uťahovali si z armády, dnes sú za to väznení

V apríli 2019 vystupoval súbor Peacock Generation na oslavách mjanmarského novoročného vodného festivalu so svojím predstavením tradičnej divadelnej formy thangyat, pripomínajúcej prednes slam poetry v kombinácii s komédiou a tancom. Sedem vystupujúcich – Kay Khine Tun, Zayar Lwin, Paing Phyo Min, Paing Ye Thu, Zaw Lin Htut, Su Yadanar Myint a Nyein Chan Soe – následne zatkla polícia. Počas predstavenia mali oblečené vojenské uniformy a zosmiešňovali armádu.

• aby mjanmarské úrady prepustili Paing Phyo Mina a ďalších členov skupiny, ktorí sú vo väzení za to, že si uplatňovali svoje právo na slobodu prejavu.

Dvadsaťdvaročný Paing Phyo Min (prezývaný De Yay) rád spieva, hrá na gitare a počúva Taylor Swift. Je členom umeleckého súboru Peacock Generation (Generácia pávov), ktorý sa venuje tradičnej mjanmarskej divadelnej forme thangyat, pripomínajúcej predstavenia slam poetry.

V apríli 2019 vystupovali Peacock Generation na oslavách mjanmarského novoročného vodného festivalu v kostýmoch vojakov a zosmiešňovali armádu. Vo svojom predstavení hovorili o tom, že mnohí príslušníci mjanmarskej armády nedokážu prijať kritiku, zúfalo sa snažia udržať pri moci a kým veliaci dôstojníci hromadili svoje bohatstvo, aktivity armády priviedli krajinu do krachu.

V reakcii na toto vystúpenie mjanmarské bezpečnostné zložky zatkli a uväznili Paing Phyo Mina a ďalších členov a členky Peacock Generation. Paing Phyo Mina odsúdili na šesť rokov väzenia za „nabádanie vojenských dôstojníkov, aby si prestali plniť povinnosti“ a za „šírenie zlého mena armády na internete“ zverejnením fotografií a záznamov z predstavenia. Za obzvlášť poburujúcu považovali štátne orgány fotografiu psa vo vojenskej uniforme.

„Thangyat sme hrávali každý rok od roku 2013,“ hovorí Paing Phyo Min. „Počas predstavení sme komunikovali s publikom, upozorňovali na problémy v našej spoločnosti a nevyhýbali sa ani kritike vlády. V roku 2019 sa však armáda zamerala práve na nás, pretože vojenská moc podkopáva demokratický prerod Mjanmarska. Môžu nás uväzniť, no neodradia nás od toho, aby sme slobodne prejavovali svoj názor.“