Maratón písania listov 2016: Komu Vaše listy pomohli

Máme za sebou ďalší mimoriadne úspešný ročník Maratónu písania listov. V roku 2016 sa nám po prvýkrát v histórii podarilo pokoriť štvormiliónovú métu. Do Maratónu sa zapojili ľudia zo 180 krajín sveta, ktorí spoločne poslali minimálne 4,660,774 listov, pohľadníc, apelov pre vlády, či tweetov. 8000 z nich prišlo zo Slovenska.   Aj vďaka nim prišla vo februári skvelá správa z Uzbekistanu. Muhammad Bekzhanov, jeden z najdlhšie väznených novinárov na svete bol po 17 rokoch za mrežami, prepustený na slobodu. Muhammadov prípad bol súčasťou Maratónu v roku 2015. Jeho oslobodenie žiadali v listoch stovky tisíc ľudí z celého sveta.

Viac ako milión ľudí žiadalo počas minuloročného Maratónu od odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, aby udelil milosť Edwardovi Snowdenovi. Prezident pred svojim odchodom z úradu síce Snowdenovi milosť neudelil, ale zato skrátil trest whistleblowerke Chelsea Manningovej. Chelsea si odpykávala 35-ročný trest a o jej prepustenie žiadalo počas Maratónu v roku 2014 viac ako štvrť milióna ľudí. Chelsea je na slobode od mája 2017. Edward Snowden jej svoju podporu vyjadril správou na Twitteri, v ktorej zároveň poďakoval ľuďom, ktorí sa zaňho spoločne postavili s takým “nezastaviteľným oduševnením.”

“Toto nie je koniec boja, ale začiatok hnutia. V nasledujúcich rokoch na nás čaká nespravodlivosť, priatelia, tak nech je nás počuť.” Edward Snowden

Naspäť na prvú stránku