Eritrea

Zatkli ju, keď mala iba 15 rokov, odvtedy je nezvestná.

Ciham Ali Ahmed sa narodila v Los Angeles a vyrastala v Eritrei. Ako dieťa mala veľké sny a túžila sa stať módnou návrhárkou. Keď mala iba 15 rokov, všetky jej nádeje sa rozplynuli a od 8. decembra 2012 ju nik nevidel. Pomôžte nám žiadať slobodu pre Ciham, ktorú bez akýchkoľvek obvinení dodnes väznia na neznámom mieste.

• aby Ministerstvo zahraničných vecí USA podniklo potrebné kroky a vyvinulo tlak na vládu Eritrey, žiadajúc okamžité a bezpodmienečné oslobodenie Ciham Ali Ahmed.

Ciham bola ako bežné tínedžerky, milovala hudbu a snívala o tom, čo bude robiť, keď vyrastie. Veľmi rada počúvala Green Day a Lady Gaga, ktorá v nej prebudila túžbu venovať sa móde.

Jej sny sa rozplynuli v momente, keď sa armáda v Eritrei na prelome rokov 2012 a 2013 údajne pokúsila o štátny prevrat. Cihamin otec, Ali Abdu, v tom čase pôsobil ako minister informácií vo vláde prezidenta Isaiasa Afwerkiho. Abduovi sa podarilo ujsť do exilu, jeho dcéra však nemala toľko šťastia. V sobotu 8. decembra 2012 ju pri pokuse o útek z krajiny na eritrejsko-sudánskych hraniciach zadržala polícia a bez obvinení či dôkazov ju uväznili na dodnes neznámom mieste. Mnohí ľudia sa domnievajú, že bezdôvodné zatknutie mladej Ciham bolo odplatou za to, že Ali Abdu údajne patril k podporovateľom štátneho prevratu.

Od zatknutia Cihan uplynulo už 9 rokov. Nikto, dokonca ani jej rodina, netuší, kde sa mladá žena nachádza a či je v poriadku. Podľa informácií, ktoré majú jej rodina a Amnesty k dispozícii, ju za takmer dekádu vo väzení z ničoho neobžalovali a dokonca v jej prípade neprebehlo ani súdne pojednávanie. Ciham jednoducho zmizla.

Eritrejské štátne orgány sú neslávne známe tým, že ľudí väznia v podzemných kontajneroch v extrémne horúcich alebo naopak extrémne chladných podmienkach. Početné správy hovoria o ľuďoch, ktorí v týchto väzniciach zomreli na následky mučenia, hladu, infekcií a ďalšieho neľudského zaobchádzania.

Kým mnohé mladé ženy v jej veku dnes študujú na vysokej škole alebo začali pracovnú kariéru, Ciham zažíva hrôzy, aké si nedokážeme predstaviť.

Ciham je americkou štátnou občiankou, ale vláda USA napriek tomu jej kritickú situáciu ignoruje. Tlak zo strany štátnych orgánov USA na Eritreu by však mohol Ciham dostať na slobodu. Vyzvite spolu s nami ministra zahraničných vecí USA, aby sa Spojené štáty konečne postavili za spravodlivosť a slobodu pre Ciham Ali Ahmed.

Podpíšte petíciu. Zaberie to len minútku.