Kuba

Luis sa plánoval zúčastniť demonštrácie za sociálnu spravodlivosť. Za pokojný aktivizmus dnes sedí vo väzení.

Luis Manuel Otero Alcántara je afrokubánsky umelec samouk, ktorý rád maľuje, tancuje a nosí žiarivo ružové obleky. Jeho dom v havanskej štvrti San Isidro, jednej z najchudobnejších častí kubánskeho hlavného mesta, je útočiskom pre ľudí z miestnej komunity a živým miestom, kde sa stretávajú na rôznych podujatiach a umeleckých vystúpeniach.

• aby Luisa okamžite a bezpodmienečne prepustili.

Nariadenie č. 349, ktorým sa kubánska vláda snaží umlčať umelkyne a umelcov kritických k jej politike, Luisa Manuela frustrovalo natoľko, že sa stal vodcom Hnutia San Isidro. Hnutie tvoria rôznorodí ľudia z umeleckej, novinárskej a aktivistickej sféry, ktorí od kubánskej vlády žiadajú ochranu slobody prejavu. Mnohých členov a členky hnutia v minulosti zastrašovali, sledovali a zadržiavali iba za ich pokojný aktivizmus.

V roku 2021 držal Luis Manuel protestnú hladovku a žiadal, aby mu úrady vrátili zhabané umelecké diela. Dňa 2. mája 2021 ho príslušníci štátnej bezpečnosti odviedli z vlastného domu a proti jeho vôli odviezli do nemocnice, kde mu znemožnili prístup k správam a kontakt s vonkajším svetom. Keď ho o mesiac neskôr prepustili na slobodu, štátna bezpečnosť z neho nespustila oči. Sledovali každý jeho krok.

V nedeľu 11. júla 2021 vyšli do ulíc Havany tisíce ľudí, ktorí počas jednej z najpočetnejších demonštrácií za uplynulé dekády vyzývali vládu, aby riešila ekonomické problémy krajiny aj kritickú situáciu okolo pandémie COVID-19. Luis Manuel sa v deň protestu prihlásil k účasti na proteste videom na sociálnych sieťach. Ešte pred tým, ako sa demonštrácia vôbec začala, Luisa zatkli a previezli do Guanajay, väznice s najvyšším stupňom stráženia, kde ho držia dodnes. V júni 2022 ho počas súdneho procesu za zatvorenými dverami odsúdili na päť rokov odňatia slobody. Luisov zdravotný stav sa vo väzení neustále zhoršuje, napriek tomu však nemá prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Vyzvite kubánske úrady, aby Luisa Manuela okamžite prepustili na slobodu.