Saudská Arábia

„ZA KAŽDÝM SILNÝM ČLOVEKOM JE PRÍBEH, KTORÝ MU NEDAL NA VÝBER. “

V posledných rokoch saudskoarabské orgány tvrdili, že v kráľovstve presadzujú práva žien. Tridsaťročná Mahahel al-Otaibi tomu uverila a cítila sa slobodnejšie, keď mohla vyjadrovať svoje názory a nosiť to, čo sa jej páči. Teraz, keď jej hrozí viac ako desať rokov za mrežami, už vie, že išlo len o prázdne sľuby.

• aby Saudská Arábia oslobodila Manahel al-Otaibi

Pred zatknutím pracovala Manahel ako inštruktorka fitnes. Bola odvážnou a aktívnou obrankyňou práv žien a prostredníctvom sociálnych sietí žiadala väčšie slobody pre ženy vo svojej krajine. Manahel zatkli 16. novembra 2022 a obvinili ju z porušenia Zákona o boji proti kybernetickému zločinu. Dôvodom boli jej tweety podporujúce práva žien a zverejnenie jej fotografií na Snapchate, na ktorých bola v nákupnom centre a nemala na sebe abáju, tradičný voľný odev s dlhými rukávmi.

Jej prípad postúpili na protiteroristický súd, špecializovaný trestný súd, ktorý je známy svojimi nespravodlivými procesmi a prísnymi trestami. Dňa 9. januára 2024 Manahel za jej vyjadrenia na internete odsúdili na 11 rokov odňatia slobody za „teroristické trestné činy“. Došlo k tomu počas tajného pojednávania, ktorého výsledky zverejnili až o niekoľko týždňov neskôr.

V novembri 2023 Manahel povedala svojej rodine, že ju zbila spoluväzenkyňa, v dôsledku čoho ju odrezali od vonkajšieho sveta a nemohla s nikým komunikovať. V apríli 2024 sa Manahel po prvý raz po niekoľkých mesiacoch podarilo zatelefonovať príbuzným. Zúfalým hlasom im povedala, že ju držia v samoväzbe a že ju opäť brutálne zbili, pri čom jej zlomili nohu a neposkytli jej žiadnu lekársku starostlivosť.

Žiadajte Saudskú Arábiu, aby prepustila Manahel al-Otaibi.