Bielorusko

UNIESLI JU A UVÄZNILI NA 11 ROKOV ZA TO, ŽE POŽADOVALA ZMENU

Profesionálna hudobníčka Maria Kalesnikava celý svoj život zasvätila hudbe, umeniu a ľuďom. S nadšením sa stretáva s ľuďmi a učí sa od nich. Sníva o takom Bielorusku, kde si každého vážia a kde sa môže každý slobodne vyjadrovať.

• aby bieloruské orgány oslobodili Mariu Kalesnikava

To viedlo Mariu k zapojeniu sa do prezidentských volieb v auguste 2020. Spolu s Veronikou Capkala sa zapojila do kampane nezávislej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Tieto tri ženy sa spojili po tom, ako vedúcich mužských kandidátov uväznili alebo boli nútení ujsť. V krajine, kde sú práva na slobodu prejavu, združovania a pokojného zhromažďovania prísne obmedzené, táto silná trojica vyzvala na zmenu a mnohým ponúkla nádej.

Všeobecne sa predpokladá, že zvíťazila opozícia. Voľby však boli zmanipulované a Alexandr Lukašenko sa vrátil už na šieste funkčné obdobie. Sviatlana a Veronika museli po voľbách utiecť do exilu a Maria sa stala najvýraznejšou opozičnou osobnosťou. Stála v prvej línii pokojných protestov, čelila násilným policajtom a pred príslušníkmi poriadkovej polície vytvorila rukami symbol v tvare srdca.

Dňa 7. septembra 2020 Mariu uniesli bieloruské orgány. Maskovaní muži ju vtiahli do dodávky a odviezli na hranice, kde ju zastrašovali a nútili opustiť krajinu. Utiekla cez okno dodávky a roztrhala svoj pas, aby sa vyhla deportácii. Mariu zatkli, zadržali a neskôr odsúdili na 11 rokov väzenia na základe obvinení vrátane „ohrozovania národnej bezpečnosti“ a „extrémizmu“.

Mariu väznia v otrasných podmienkach, má obmedzený prístup k potrebnej zdravotnej starostlivosti a je izolovaná od ostatných väzenkýň vo väznici. Mariina rodina, právnik a priatelia o nej nemajú žiadne správy už viac ako rok.

Vyzvite bieloruské orgány, aby Mariu okamžite prepustili na slobodu.