Turecko

ODSÚDILI JU ZA OBRANU ĽUDSKÝCH PRÁV

Profesorka Şebnem Korur Fincancı najradšej trávi čas doma so svojimi mačkami Simonou a Ululou, varí a počúva hudbu. Jej obľúbeným skladateľom je Beethoven.

• aby turecké orgány prestali prenasledovať profesorku Fincanci

Svet pozná Şebnem ako odborníčku na súdne lekárstvo, ktorá sa preslávila svojimi snahami o odstránenie mučenia. Prispela k vypracovaniu protokolu OSN o vyšetrovaní mučenia a príručky o sexuálnom násilí pre Svetovú zdravotnícku organizáciu. Do júna 2024 stála na čele Tureckej lekárskej asociácie. Şebnem tiež nepretržite bojovala za dodržiavanie ľudských práv v Turecku vrátane práva na slobodu prejavu.

Turecké orgány roky vystavovali Şebnem neopodstatnenému vyšetrovaniu, zadržiavaniu a trestnému stíhaniu v snahe umlčať ju a znemožniť jej dôležitú prácu. V januári 2023 ju odsúdili za údajnú „propagandu teroristickej organizácie“ po tom, ako vyzvala na vyšetrenie obvinení, podľa ktorých turecká armáda používala v Iraku chemické zbrane. Şebnem sa proti svojmu odsúdeniu odvolala, ale v prípade, že neuspeje, budú jej hroziť takmer dva roky väzenia.

Turecká vláda potláča slobodu prejavu a obmedzuje prácu obrancov a obrankýň ľudských práv, ako je Şebnem. Şebnem sa však odmieta poddať zastrašovaniu. „Nikdy som nemala vo zvyku skláňať sa pred akoukoľvek autoritou, a to platí dodnes.“

Žiadajte turecké orgány, aby prestali prenasledovať Şebnem.