Slovenská republika

Žiadajte spravodlivosť pre obete a preživšiu nenávisťou motivovanej streľby pred barom Tepláreň a dodržiavanie ľudských práv LGBTI+ ľudí na Slovensku.

Tisíce ľudí na Slovensku sa postavili na podporu LGBTI+ ľudí v boji proti diskriminácii, nenávisti a nevraživosti, ktorej kvír ľudia čelia po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha pred LGBTI+ barom Tepláreň v Bratislave. Pridajte sa a vyjadrite svoju podporu LGBTI+ ľuďom na Slovensku. Žiadajte spravodlivosť pre obete aj preživšiu a dodržiavanie ľudských práv LGBTI+ ľudí na Slovensku.

• aby príslušné orgány podnikli všetky potrebné kroky potrebné na zabezpečenie spravodlivosti pre obete útoku na Zámockej a ich blízkych,
  • aby SR prijala preventívne opatrenia na ochranu LGBTI+ ľudí pred útokmi a násilím,
  • aby vláda SR naplnila požiadavky výzvy Ide nám o život a bezodkladne zabezpečila ochranu rovnosti a ľudských práv LGBTI+ ľudí v súlade s medzinárodnými záväzkami SR.

Večer 12. októbra 2022 sedeli Juraj, Matúš a Radka pred bratislavskou Teplárňou, keď na nich mladý muž opakovane vystrelil z pištole. Juraja, 27-ročného nebinárneho človeka, a Matúša, 23-ročného bisexuálneho muža, na mieste zavraždil. 28-ročná Radka utrpela zranenia a previezli ju do nemocnice.

Pred útokom podozrivý strelec zverejnil na Twitteri manifest obsahujúci násilné a diskriminačné vyjadrenia voči LGBTI+ ľuďom a židovskej komunite. Prípad je v štádiu vyšetrovania, Národná kriminálna agentúra zločin klasifikovala ako teroristický čin.

Podpíšte petíciu a prejavte solidaritu s blízkymi Juraja a Matúša a so všetkými LGBTI+ ľuďmi na Slovensku.

Žiadajte slovenské úrady, aby zabezpečili rýchle a dôkladné vyšetrenie útoku pred Teplárňou, aby vláda SR prijala proaktívne opatrenia na predchádzanie nenávistným útokom namiereným proti LGBTI+ ľuďom a zároveň, aby vláda SR naplnila požiadavky výzvy Ide nám o život a bezodkladne zabezpečila ochranu rovnosti a ľudských práv LGBTI+ ľudí v súlade s medzinárodnými záväzkami SR.