Čína

Novinárku odsúdili na 4 roky väzenia za šírenie informácií o COVID-19

Čínsku amatérsku novinárku Zhang Zhan, ktorá začiatkom februára 2020 informovala o situácii v meste Wu-chan po vypuknutí epidémie COVID-19, odsúdili 28. decembra 2020 na 4 roky väzenia za „vyvolávanie sporov a podnecovanie nepokojov“.

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Zhang Zhan, ak neexistujú dostatočné vierohodné a prijateľné dôkazy o tom, že sa dopustila konania, ktoré je medzinárodne považované za trestný čin
  • zabezpečenie, že až do prepustenia Zhang Zhan už nebude dochádzať k jej mučeniu alebo inému zlému zaobchádzaniu
  • pravidelný a neobmedzený kontakt Zhang Zhan s rodinou a právnou pomocou podľa vlastého výberu
  • rešpektovanie práva Zhang Zhan na ochranu zdravia, telesnú autonómiu a slobodu prejavu a zabezpečenie okamžitého a pravidelného prístupu k adekvátnej zdravotnej starostlivosti

Zhang Zhan svojvoľne zadržali a väznia od mája 2020. Po vyše polroku ju odsúdili len preto, že využila svoje právo na slobodu prejavu, zakotvené v článku 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Zhang Zhan vo februári 2020 pricestovala do mesta Wu-chan, aby informovala o epidémii spôsobenej novým koronavírusom. Odhalila pritom prípady zatýkania nezávislých reportérov a reportérok a obťažovanie, ktorému čelili príbuzní obetí ochorenia. Krátko po uväznení sa rozhodla upozorniť na svoju nevinu protestnou hladovkou, no podľa informácií jej právnika ju začali proti jej vôli kŕmiť a viac ako tri mesiace mala neprestajne spútané ruky a nohy. Väzenské orgány tým porušili absolútny zákaz mučenia a zlého zaobchádzania, ku ktorému Čínu zaväzuje medzinárodné právo v oblasti ľudských práv. Zhang Zhan je väzenkyňou svedomia, ktorú väznia len za to, že si pokojne uplatňovala svoje právo na slobodu prejavu tým, že informovala o ochorení COVID-19. Aby sa vyhla ďalším trestom, začala Zhang Zhan od 28. decembra opäť dobrovoľne jesť. Vážne obavy o jej zdravie však pretrvávajú, nakoľko by mohla byť vo väzení vystavená ďalšiemu mučeniu a zlému zaobchádzaniu.