Maratón písania listov 2020 Maratón písania listov Napíšte list a zmeňte niečí život

Prečo sa zapojiť do Maratónu písania listov?

Pretože máte šancu pomôcť konkrétnym ľuďom, ktorí sú prenasledovaní, utláčaní a nespravodlivo trestaní len za to, že vyjadrili svoj názor alebo sa snažili pomôcť druhým. Spoločne s miliónmi ľudí na celom svete nám pomôžete vytvoriť medzinárodný tlak, ktorý príslušné autority nemôžu len tak ignorovať.

V každom treťom z prípadov, ktorým sa v Amnesty venujeme, sa nám podarí dosiahnuť úspech a pozitívnu zmenu.

Minulý rok sa v rámci Maratónu za 10 jednotlivcov a jednotlivkýň a jednu pôvodnú komunitu postavilo viac ako 6,5 milióna ľudí na celom svete. Na Slovensku sa nám podarilo vyzbierať rekordných 24 000 podpisov a listov. Aj vďaka tejto podpore sa mladý Magai, ktorí bol ako 15-ročný odsúdený na hrdelný trest, dostal z cely smrti.

Tento rok (podobne ako v roku 2019) sa do Maratónu aktívne zapája viacero mladých aktívnych ľudí, ktorí z pozície aktivistu alebo ambasádorky Maratónu pomáhajú priniesť boj za ľudské do mnohých slovenských miest a škôl. Prečítajte si, prečo sa niektorí z nich do podujatia rozhodli zapojiť a čo im Maratón priniesol a nechajte sa inšpirovať.

Kristián Horváth, ambasádor Maratónu 2020

„Volám sa Kristián Horváth, mám 16 rokov a som študentom manažmentu regionalného cestovného ruchu .

Do maratónu sa chcem zapojiť, pretože si myslím, že je nesmierne dôležité poukázať na to, že nie každý človek si môže dovoliť využívať svoje práva naplno. Nie každý má to privilégium narodiť sa do krajiny, kde prevláda skutočná sloboda a demokracia, ktorá garantuje svojim občanom právo na život podľa svojho vlastného morálneho posudku. Myslím si, že prezentovanie tohtoročných prípadov patrí hlavne mladým ľuďom - sú našou budúcnosťou.“

Chcete sa stať ambasádorom alebo ambasádorkou Maratónu aj vy?

Registrujte sa na https://maraton.amnesty.sk a v Maratónskom manuále zistíte viac o tom, čo to obnáša a/alebo nám napíšte e-mail na maraton@amnesty.sk a pošlite krátku informáciu o tom, prečo by ste sa chceli do Maratónu písania listov zapojiť ako ambasádor a ambasádorka a do ktorého mesta či obce by ste chceli podujatie priniesť.

Jana Tomaškovičová, Trnava, aktivistka a účastníčka Maratónu 2020

Do Maratónu sa zapájam, pretože to je jedna z najjednoduchších možností ako napomôcť ľuďom, ktorých základné ľudské práva sú hrubo porušované. Je to taktiež možnosť na reflexiu, kedy si človek uvedomí vlastné privilégiá a rozhodne sa bojovať za to, aby ich mali aj ostatní na svete.“

Mária Capová, Stropkov, aktivistka a účastníčka Maratónu 2020

„Volám sa Mária Capová a do Maratónu som sa zapojila najmä kvôli túžbe vyjadriť svoju solidaritu s tými, ktorých ľudské práva sú porušované a tiež sprostredkovať ľuďom v mojom okolí možnosť pomôcť konkrétnemu človeku. Aktívnou účasťou na Maratóne zapaľujem pomyslenú sviecu.“

Róbert Király, Prešov, aktivista a účastník Maratónu 2020

„Tak ako som zástancom práva človeka na zdravé životné prostredie, tak som aj zástancom všetkých ľudských a občianskych práv/slobôd. Ako interný doktorand politológie som si vedomý rizík, ktoré so sebou môžu priniesť rôzne politické prúdy. Aj z toho dôvodu je preto mimoriadne dôležité, aby občianska spoločnosť, médiá či bežní občania strážili a posilňovali svoje práva a slobody.

Som preto veľmi rád, že sa na svete nájdu organizácie ako Amnesty International, ktorej esenciálnym posolstvom je ochrana nás všetkých bez rozdielu na farbu pleti, vierovyznanie, pohlavie či sexuálnu orientáciu. To bol primárny dôvod pre môj vstup do tejto najväčšej ľudsko-právnej organizácie na svete a aj dôvod toho, prečo som sa zapojil do akcie Maratón písania listov. Verím totiž, že aj jednotlivec svojou troškou vie zmeniť svet k lepšiemu a pomôcť tak ľuďom, ktorí sú za svoje názory a prirodzenosť neopodstatnene perzekvovaní.“

Kristína Kameníková, aktivistka a účastníčka Maratónu 2020

„Volám sa Kristína a chcem, aby bol svet dobrým miestom pre každého z nás. Želám si, aby sme si prejavovali viac solidarity a ľudskosti, aby sme podporovali našu slobodu a jedinečnosť. Je dôležité, aby sme si uvedomovali a spolupodieľali sa na dodržiavaní práv nás všetkých –⁠ na ľudských právach, bez rozdielov.

Začala som teda od seba a pripojila sa k Amnesty International a Maratónu písania listov.“

Natália Krpelanová, aktivistka a účastníčka Maratónu 2020

„Volám sa Natália Krpelanová, mám 22 rokov a som študentkou fakulty Politických vied a medzinárodných vzťahov UMB. Do Maratónu som sa zapojila z dôvodu, že problematika porušovania ľudských práv je veľmi dôležitá a treba na ňu neustále poukazovať a snažiť sa o to, aby mali všetci ľudia na svete bez ohľadu na ich farbu pleti, orientáciu či vierovyznanie rovnaké práva.

Podľa môjho názoru, zmenu v zlepšení práv môže dosiahnuť aj jednotlivec a preto sa aj ja snažím prispieť. Týmto ľuďom boli hrubo porušené ľudské práva a boli nespravodlivo potrestaní preto, že bojovali za dobrú vec. Teraz je na nás, aby sme sa my postavili za nich a vyjadrili im svoju podporu. Bojujme aj my za správne veci. “

Tamara Húšťavová, Kysucké Nové Mesto, ambasádorka Maratónu 2019

„Volám sa Tamara Húšťavová, mám 18 rokov a momentálne som študentkou gymnázia v maturitnom ročníku.

Do Maratónu som sa zapojila, pretože si myslím, že je dôležité ľuďom ukázať, že nie v každej krajine je rovnaká sloboda vyjadrovania a právne systémy v jednotlivých štátoch dokážu mať medzi sebou diametrálne rozdiely. Tento rok boli prípady veľmi silné, aj vzhľadom na nízky priemerný vek ľudí, ktorým sa venovali. Preto som sa rozhodla prezentovať tieto prípady na základných a stredných školách, kde si žiaci môžu uvedomiť, že chlapec doslova v ich veku je odsúdený na smrť alebo že je študentovi odobraná sloboda za čin, ktorý nespáchal úmyselne.

Medzi žiakmi na našej škole najviac rezonoval prípad Joseho. Dokonca sa nám na jeho podporu podarilo vyzbierať najviac listov solidarity.

Pre mňa osobne bol asi najsilnejší prípad Magaia. Predsa len, nedokážem si predstaviť, že by som sa ocitla v jeho situácii, a mala by som prežiť 3 roky s myšlienkou, že každý deň som bližšie a bližšie ku dňu popravy za čin, ktorý nebol spáchaný úmyselne.

Humanitným témam sa snažím venovať aj vo svojich mimoškolských aktivitách a zapájam sa do akcií a projektov s humanitným zameraním. Preto som si ako jeden z maturitných predmetov vybrala občiansku náuku. Môj druhý voliteľný maturitný predmet je biológia. Po skončení strednej školy by som chcela poznatky z týchto predmetov spojiť a študovať psychológiu na úrovni výskumu. Pokiaľ mi bude v budúcnosti poskytnutý priestor a budem mať možnosť zúčastniť sa projektov, ako je Maratón písania listov, budem len rada.“

Získajte viac informácií o Maratóne, jeho histórii, prípadoch a možnostiach, ako sa zapojiť.
Alexandra Demetrianová, koordinátorka kampane. maraton@amnesty.sk
Sledujte nás na Instagrame a majte vždy aktuálne informácie o Maratóne a našej práci.