Maratón písania listov 2020 Maratón písania listov Napíšte list a zmeňte niečí život

Maratón písania listov (Write for Rights) je najväčšie ľudskoprávne podujatie na svete. Amnesty International usporadúva túto udalosť už vyše 18 rokov, tradične v období okolo Medzinárodného dňa ľudských práv (10. decembra). Ľudia na celom svete v priebehu niekoľkých týždňov píšu a odosielajú milióny listov solidarity a petícií, ktorými žiadajú spravodlivosť pre nespravodlivo väznených, utláčaných a prenasledovaných ľudí.

Vďaka početným výzvam adresovaným vládam a úradom na celom svete vytvárame medzinárodný tlak, ktorý nemôžu len tak ignorovať. Aj vďaka tomu sa nám v každom treťom z prípadov, ktorým sa venujeme, podarí presadiť zásadnú zmenu.

Ako to funguje

Bez Vás to nejde

Zapojte sa do Maratónu písania listov 2020! Píšte a posielajte listy, podpisujte a zdieľajte petície online alebo usporiadajte svoje vlastné podujatie –⁠ na Vašej škole, pracovisku, v susedstve, v partii alebo na facebookovej prípadne instagramovej nástenke či v skupine.

Predstavte si, že by ste boli väzení alebo by vás nespravodlivo trestne stíhali a dostali by ste tisícky listov, v ktorých Vám celkom cudzí ľudia vyjadrujú podporu. Alebo by ste sa dozvedeli, že ľudia z celého sveta stoja pri Vás vo Vašom boji za spravodlivosť pre zavraždeného člena rodiny.

Následne by ste zistili, že úrad alebo prokuratúra, ktoré Vás nespravodlivo stíhajú či inak porušujú Vaše práva, sú už týždne doslova zaplavené petíciami a listami, v ktorých ľudia žiadajú spravodlivosť –⁠ pre Vás! Nádej, ktorú takéto správy prinášajú, je takmer nepredstaviteľná.

Prečo to robíme

Koordinátorka Maratónu písania listov 2017, Kristína Zaťková, pred pár rokmi napísala, že Maratón dáva ľuďom nádej v ich najtemnejších chvíľach, pretože „obrancovia a obrankyne ľudských práv čelia bezprecedentným útokom. Zaobchádza sa s nimi ako so zločincami len preto, že vyjadrili svoj názor alebo bránili životné prostredie. Preto je nesmierne dôležité, aby sme ukázali, že nie sú sami.

Maratón písania listov posiela autoritám jasný odkaz, že svet sa díva. Môžu síce prenasledovať, cenzurovať či dokonca uväzniť jednotlivcov a jednotlivkyne, ale nedokážu umlčať milióny ľudí z celého sveta, ktorí sú na ich strane.

Pridajte sa k nám

Zapojiť sa do Maratónu písania listov 2020 môžete aj Vy. Podpíšte petície online a zdieľajte ich prostredníctvom sociálnych sietí a so svojimi blízkymi. Chceli by ste k písaniu listov solidarity inšpirovať iných? Zorganizujte podpisové podujatie fyzicky na Vašej škole, na pracovisku, v susedstve alebo online na Vašej facebookovej či instagramovej nástenke.

Chceli by ste do Maratónu prispieť aj inak ako „len“ písaním listov? Pomôžte nám listy rozposlať do cieľových krajín.

ZakúpIŤ poštovú známku

Ak máte otázky alebo nejasnosti, neváhajte sa obrátiť na našu kampaňovú koordinátorku Alexandru a maratónsky tím na adrese maraton@amnesty.sk. Ďakujeme!

Získajte viac informácií o Maratóne, jeho histórii, prípadoch a možnostiach, ako sa zapojiť.
Alexandra Demetrianová, koordinátorka kampane. maraton@amnesty.sk
Sledujte nás na Instagrame a majte vždy aktuálne informácie o Maratóne a našej práci.